Baron de Ley, Rioja Blanco

Winkelprijs +/- 8,50

Baron de Ley, Rioja Blanco
  • Regio: Spanje, Rioja

  • Druiven: Macabeo/Viura

  • Jaar: 2016

  • Producent: Baron de Ley

Drie succesvolle wijnproducenten in Rioja besloten in 1985 een nieuw wijnhuis op te richten. Zij kochten een voormalig klooster met omringend land en een wijnkelder, waar de Benedictijner monniken al kort na de Middeleeuwen hun wijn maakten. Een Single Estate bodega zou het worden, met druiven van eigen wijngaarden, een uniek concept in Rioja, waar meer dan 90% van de wijnmakers afhankelijk was van lokale druiventelers. Tegenwoordig behoort Barón de Ley met meer dan 200 hectare wijngaarden tot de succesvolste wijnbedrijven van Spanje. Baron de Ley combineert traditionele met moderne technieken en maakt wijnen die door hun rijping op Amerikaans eikenhout onmiskenbaar Spaans van karakter zijn, maar tegelijkertijd boordevol fruit zitten.

Direct na de handmatige oogst worden de ontsteelde viura en malvasíadruiven geperst en gaat het voor zuurstof afgeschermde sap voor een 15 daagse vergisting op gekoeld roestvrij staal. De wijn rust dan vervolgens nog even op zijn bezinksel om uiteindelijk te worden gefilterd, geassembleerd (in de verhouding 90% viura, tien procent malvasía) en gebotteld.

Dan is hij stuivend fris met een exotische neus en heerlijke sappige vruchtenaroma’s, mooie balans en strakke afdronk. Heerlijk als dorstlessend aperitief of aan tafel bij zeevruchten.

Viu Manent Chardonnay

Winkelprijs +/- 9,50

Viu Manent Chardonnay
  • Regio: Chili, Colchagua

  • Druiven: Chardonnay

  • Jaar: 2015

  • Producent: Viu Manent

In 1935 begon de Catalaanse immigrant Miguel Viu-Garcia met zijn zoons Augustín en Miguel Viu-Manent een wijnhandeltje in Santiago de Chile. Op de lokale markt verkochten ze wijn onder hun eigen naam: Vinos Viu. In 1966 ging zoon Miguel zelf wijn maken. Hij kocht een hacienda in Colchagua Valley die tot dan toe zijn voornaamste druivenleverancier was. Viu Manent is nog altijd een hecht familiebedrijf en bezit het ruim 250 hectare wijngaarden. 10% van de witte druiven komt van speciale percelen in Casablanca Valley en Colchagua Coast. Bij Viu Manent vinden ze Chili een bevoorrecht wijnland waar bodem, klimaat en druiven gezegend lijken te zijn. Viu Manent zet zich sterk in voor duurzame wijnbouw en hecht veel waarde aan de invloed van terroir op de wijnen.

Zuiver, sappig en fruitig met aroma’s van meloen, citroen, vijg en ananas. Iets toast, honing en een beetje romigheid.

Lekker als aperitief of als begeleider van vele vis- of vegetarische gerechten, gevogelte en wit vlees.

Muscadet sur Granite

Winkelprijs +/- 11,00

Muscadet sur Granite
  • Regio: Frankrijk, Loire, Muscadet

  • Druiven: Melon de Bourgogne

  • Jaar: 2015

  • Producent: J. Huchet

Jérémie Huchet (1977) en Jérémie Mourat (1977) zijn twee jonge, energieke wijnmakers. Ze noemen zichzelf Les Bêtes Curieuses, letterlijk vertaald, de nieuwsgierige beesten. Beiden hebben ze een achtergrond in de Loire en hebben ze de kunst van het wijnmaken geleerd in de nieuwe wereld, in respectievelijk Australië en Zuid-Afrika. Maar een terugkeer in de Loire was onvermijdelijk. Nadat ze elkaar in 2005 ontmoetten op de Wijnbeurs in Londen, ontdekten ze dat ze gelijkgestemden zijn. Een hechte vriendschap ontstond. Inmiddels maken ze moderne wijnen met een respectvolle visie op hun land. Hun wijnen zijn gedurfd uitgemonsterd en spatzuiver.

Heel sappige en plezierige wijn. Met de smaak van frisse, rijpe Elstar appel.

Als aperitief laat de wijn een fris mondgevoel achter. Maar de klassieke combinatie is natuurlijk muscadet met lekkers uit de zee. De ideale wijn voor bij fruits de mer!

Ostal Cazes

Winkelprijs +/- 10,00

Ostal Cazes
  • Regio: Frankrijk, Languedoc-Roussillon

  • Druiven: Viognier

  • Jaar: 2015

  • Producent: Ostal Cazes

Na een zoektocht van een aantal jaren door de Languedoc vonden Château LynchBages-eigenaar Jean-Michel Cazes en zijn zoon Jean-Charles in de Minervois eindelijk een geschikte locatie voor hun nieuw op te zetten project. Aan de voet van de Montagne Noir kochten ze in 2002 een domein van 150 hectare leigrond gemengd met zandsteen en keien waarvan een derde beplant was met druivenstokken en 25 hectare met olijfbomen. Ze zouden nog meer wijngaarden gaan aanplanten om uiteindelijk hun droom te verwezenlijken: het maken van de mooist mogelijke d’Oc wijnen.

Bleekgele wijn met groene reflecties. Aromatisch met gekonfijte sinaasappel, abrikoos, witte bloemen, honingsnoepjes en amandel. De smaak is intens, fris en verfijnd met een goede balans tussen rondheid en zuren.

Perfect als aperitief, bij risotto met asperges, coquilles, gerechten met vis zoals rode mul, kalfsoester, gevogelte en ook bij desserts op basis van fruit.