Proef ‘t zelf Rood Exclusief

Wijnen Proef ‘t zelf Rood Exclusief

In deze proeverij hebben wij 4 mooie wijnen geselecteerd die allen karakteristiek zijn voor het gebied waar ze vandaan komen. De wijnen komen uit verschillende landen waarbij ook de klimatologische verschillen te proeven zijn.

Morgenster Lourens River Valley

De druiven van merlot, cabernet sauvignon en cabernet francstokken – speciaal aangeplant voor deze wijn – worden met de hand geoogst en op klassieke wijze geperst en vergist. De afzonderlijke afgevloeide sappen gaan vervolgens voor vijftien maanden op Franse barriques.

Daarna wordt de assemblage van 47% merlotwijn, 32% cabernet sauvignon, 18% cabernet franc en 3% petit verdot samengesteld. Die gaat nog een maand op tank voor de botteling plaatsvindt.

De Morgenster is een rijke mooi geconcentreerde compositie met heerlijke aroma’s van zwarte bessen, pruimen, peper en andere kruiderijen. Het evenwicht tussen de tannines en de rijpe vruchtensmaak, omkleed door een heerlijke toets van zoethout, vanille en ceder, maken deze Afrikaan tot een echte allemansvriend en uitstekende begeleider van geroosterd vlees en gerijpte kazen.

Winkelprijs +/- € 25,00

Land:  Zuid-Afrika

Gebied:  Stellenbosch

Druiven: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc

Jaar: 2010

Producent: Morgenster

Château de Rieufret Graves

Rieufret wordt geproduceerd door de familie Dufour. Al sinds 1814 produceert dit familiebedrijf wijnen in de appellaties Barsac en Sauternes vanuit Château Simon. Vandaag de dag is het domein 38 hectaren groot. De wijngaarden zijn te vinden in de appellaties Bordeaux, Graves, Barsac en Sauternes.

Op dit moment worden de werkzaamheden van Château Simon uitgevoerd door drie generaties. Onder hen bevinden zich hoog geclassificeerde geologen en oenologen. Château de Rieufret is afkomstig uit het schilderachtige dorpje Saint-Michel-de-Rieufret in de Graves. In het dorp wordt ieder jaar traditiegetrouw het feest van St. Michaël de aartsengel gevierd, waarnaar de wijn is vernoemd.

De appellatie Graves is vernoemd naar de bodem die rijk is aan kiezels. Deze zijn waterdoorlatend en daardoor uitstekend geschikt voor de aanplant van cabernet sauvignon.

Intense geur van bramen en rokerigheid. De cabernet sauvignon in de blend zorgt voor een peperige finale. Veel lengte, structuur en balans.

 

Winkelprijs +/- € 13,00

Land: Frankrijk

Gebied: Bordeaux Graves

Druiven: Cabernet Sauvignon, Merlot

Producent: Château de Rieufret

Jaar: 2012

Rocca delle Macie, Chianti Classico

Rijke, rijpe en sappige wijn met tonen van amarena kersen, bramen, specerijen (zoethout) en koffie. De smaak is vol, romig en rond met verfijnde tannines en een fluwelen afdronk.

Ideaal bij geroosterd (varkens)vlees, wild en belegen kazen. De wijn kan moeiteloos 15 jaar worden bewaard.

Tenuta Sant’Alfonso is een single vineyard wijn, afkomstig uit een wijngaard waarvan de bodem voornamelijk uit klei bestaat. De combinatie van klei en het gebruik van een speciale sangiovese-kloon zorgt voor druiven met een hoge concentratie polyphenolen en aromatische stoffen.

Winkelprijs +/- € 18,00

Land: Italie

Gebied: Toscane

Druiven: Sangiovese

Jaar: 2013

Producent: Rocca delle Macìe

L’Ostel Cazes, Minervois

Genoemd naar een van de mooiste wijngaarden van l’Ostal Cazes is de Estibals een assemblage van zestig procent syrah en gelijke delen grenache en carignan.

Na een jaar houtrijping is deze donkerpaarse Minervois kruidig en genereus. Diepgranaatrode, expressieve wijn met aroma’s van zwart fruit, aardbei, zwarte bessen, viooltjes, kruiden en iets toast. De smaak is vol en romig, maar met voldoende frisheid en zijdezachte tannines.

Winkelprijs +/- € 13,00

Ostal Cazes

Land: Frankrijk

Gebied: Languedoc

Druiven: Syrah, Grenache, Carignan

Jaar: 2013

Producent:  L’Ostal Cazes