gouden kist wijnbeschrijvingen

Wijnen Proef ‘t zelf Gouden Kist

In deze wijnproeverij hebben we 4 geweldige wijnen geselecteerd die allen karakteristiek zijn voor het gebied waar ze vandaan komen en de druiven waar ze van gemaakt zijn. De wijnen komen uit vier klassieke wijnlanden en zijn van de beste producenten uit de desbetreffende regio’s.

Vina Tondonia, Rioja

Een van de oudste wijnhuizen uit de Rioja streek. Opgericht in de jaren 50 van de 19e eeuw. In 1877 werd het wijnhuis en de productiefaciliteit gebouwd. Ze bezitten wijngaarden in de beste stukken van de Rioja Alta, het kwalitatief betere en hoger gelegen deel van de streek rondom Haro. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is in de Rioja streek werken ze uitsluitend met druiven uit eigen wijngaarden. Deze producent heeft naast de wijngaarden het het hele proces zo gestuurd dat alleen de beste en hoogste kwaliteit nagestreefd wordt.

Vinificatie en houtopvoeding

De wijn wordt spontaan vergist zonder gebruik te maken van moderne ingekochte gisten en enzymen. Ze streven ernaar om zo min mogelijk in te grijpen in de natuurlijke processen om zo een zo eerlijk en karakteristiek product te verkrijgen.

De wijn wordt 6 jaar op eiken vaten gerijpt en twee keer per jaar overgestoken op andere vaten. Daarna wordt de wijn gefilterd door, heel traditioneel, gebruik te maken van eiwit van 5 verse kippeneieren. Daarna wordt de wijn niet meer geklaard maar gelijk gebotteld om daarna in de kelder verder te rijpen op fles. De wijn komt pas op de markt als de wijn op dronk is.

Winkelprijs +/- € 26,50

Wijnhuis: Vina Tondonia

Regio: Rioja

Druif: Tempranillo 75%, Garnacha 15%, Graciano 5%, Mazuelo 5%

Jaar: 2005

Wine & Soul, Pintas Character, Douro

Wine & Soul is een samenwerking tussen Sandra Tavares da Silva en Jorge Serodio Borges.  Sandra is een zeer getalenteerd oenoloog en wijnmaakster en hoort tot de nieuwe garde van de streek. Tevens is ze wijnmaakster op het wijndomein van haar ouders in Estremadura. Jorge is een vijfde generatie wijnbouwer met roots in de Douro vallei. Hij heeft een aantal traditionele wijngaarden en Quintas geërfd en werkt dan al ruim 10 jaar in het familiebedrijf. In 2001 trouwt het stel maar kochten geen huis samen maar een wijngaard en starten Wine & Soul.

Vinificatie

De handmatige oogst vond onder perfecte droge omstandigheden plaats in de tweede week van september. De druiven worden ontsteelt en daarna in betonnen bakken geperst. De vergisting duurde 10 dagen. Daarna rijpte de wijn op 50% nieuwe Franse eikenvaten en 50% tweedejaars vaten gedurende 18 maanden.

Winkelprijs +/- € 35,00

Wijnhuis: Wine & Soul

Regio: Douro, Portugal

Druif: 30 verschillende lokale rassen

Jaar: 2013

A. Guyon, Pernand-Vergelesses, Premier Cru, les Vergelesses

In het eeuwenoude familiewijngoed zet de huidige eigenaar Antonin Guyon de traditie voort. De kelders gaan terug tot de 18e eeuw en worden nog steeds gebruikt. Alle wijnen worden klassiek gemaakt en houtgelagerd met uitsluitend Frans eikenhout. De wijngaarden van Pernand-Vergelesses liggen ingeklemd tussen de Grand Cru Aloxe-Corton en Savigny-les-Beaune. De wijngaard is 58 are groot en heeft een gemiddelde stokleeftijd van 25 jaar.

Vinificatie

De druiven worden handmatig geoogst en in kleine ondiepe kistjes vervoert naar het wijnbedrijf. Daarna worden de druiven zorgvuldig geselecteerd en heel zachtjes geperst om de hoogste kwaliteit wijn te maken. Na een spontane gisting va ongeveer 12 dagen krijgt de wijn een houtpvoeding. De wijn rijpt 18 maanden op Franse eiken houten vaten. Een derde deel daarvan is nieuw eiken.

Winkelprijs +/- €60,00

Wijnhuis: Domaine Antonin Guyon

Regio: Beaune, Bourgogne (Pernand-Vergelesses)

Druif: Pinot Noir

Jaar: 2013

Gaja, Promis, Toscana

Gaja behoort tot de topwijnbedrijven van Italië. Angelo Gaia is een pionier, visionair en supertalent met een duidelijke mening hoe dingen beter moeten. Begonnen in Barbaresco in Piemonte was hij het gebied al snel ontgroeid en breidde zijn imperium uit naar Toscane. In de jaren 90 vond hij daar een stuk grond in Maremma, Bolgheri. Een wijnstreek die toen nog bijna niet bekend was. Een aantal topproducenten zijn hier hun zogenaamde “Supertuscans” gaan maken. Wijnen in een Franse traditie en druivensamenstelling. De naam van de wijngaarden van Ca’Marcanda slaan op het jarenlange “handjeklap”spel tussen de lokale grondbezitters en Angelo Gaja om de grond te kopen. Inmiddels werken beide dochters in het familiebedrijf en zetten ze de tradities met veel succes door.

Vinificatie

De druiven worden na een handmatige oogst apart verwerkt. Elk druivenras vergist gedurende 15 dagen apart in roestvast stalen tanks. Daarna rijpen ze afzonderlijk 12 maanden in oude Franse eiken vaten. Daarna wordt de wijn geblend en verder gerijpt in de fles. De wijn komt op dronk op de markt.

Winkelprijs +/- € 35,00

Wijnhuis: Gaja

Regio: Toscane (Bolgheri / Maremma)

Druif:  Merlot, Syrah, Sangiovese

Jaar: 2014